Ali imate reakcijo na hrano, katero uživate?
Pomislite na INTOLERANCO NA ŽIVILA!
.

Intoleranca na hrano običajno ni življenjsko ogrožajoča, vendar lahko vodi do izredno slabega počutja in kasneje do resnih kroničnih bolezni!
Simptomi intolerance na hrano se lahko pojavijo šele po nekaj dneh ali celo tednih, zato je pogosto težko določiti problematična živila.
.
Kateri so simptomi intolerance na živila?
 
- napenjanje
- pretakanje po trebuhu
- zaprtje
- nelagodnost, krči, bolečine v trebuhu
- simptomi razdražljivega črevesja
- driska
- težave dihalnih poti
- anksioznost
- kožne spremembe: izpuščaji, ekcemi, atopični dermatitis, srbež...
- artritis
- pomanjkanje koncentracije
- sindrom kronične utrujenosti
- bolečine v sklepih in mišicah
- prekomerna telesna teža
- migrene in glavoboli
- hiperaktivnost
- zadrževanje vode - edemi
- motnje absorbcije hrane
- motnje spanja
- depresija
- gastritisi - vnetje želodčne sluznice
- vnetje črevesne sluznici
.
Ko uživamo živila, na katera smo intolerantni, le ta poškodujejo sluznico prebavnega trakta, le ta postane porozna in propustna, tako lahko še ne popolnoma razgrajena hrana prehaja skozi sluznico črevesja in povzroča zgoraj naštete težave.
 
Osebe, ki trpijo zaradi intolerance na hrano, pogosto tožijo zaradi fizične izčrpanosti, apatičnosti in slabega počutja. ti simptomi pogosto trajajo več let, ljudje pa jih blažijo z raznimi poživili ali vse pogosteje s pomirjevali ter antidepresivi!!!
 
.
Najpogostejši povzročitelji težav:
.
 
Žita: oves, pšenica, riž, koruza, rž, durum pšenica, gluten

Oreščki in stročnice:  mandlji, brazilski oreščki, indijski oreščki, kikiriki, sojina zrna, stročnice – zmes (grah, leča, beli fižol), kakavova zrna, orehi

Meso in ribe: piščančje meso, jagnjetina, govedina, svinjina, bela riba – zmes (vahnja, polenovka, morski list), sladkovodna riba – zmes (losos, postrv),tuna, lupinarji – zmes (škampi, kozice, rakovice, jastogi, dagnje)

Zelenjava: brokoli, zelje, korenje, por, krompir, zelena, kumara, paprika (rdeča, zelena, rumena), paradižnik

Sadje: grenivka, melone- zmes (melona, lubenica), jabolko, črni ribez, oliva, pomaranča in limona, jagoda

Ostalo: celo jajce, kravje mleko, ingver, česen, gobe, čaj, kvas
.
Intoleranca na hrano se razlikuje od prehranske alergije vendar pa ju vse prevečkrat zamenjujemo. Klasična prehranska alergija imenovana alergija tip I (npr. na oreščke ali rakce) je običajno okarakterizirana s takojšnjo in velikokrat močno alergijsko reakcijo imunskega sistema po zaužitju določene hrane.
Simptomi prehranske alergijske reakcije vključujejo: kihanje, draženje kože, izcedek iz nosu, izpuščaje, utrujenost, drisko in bruhanje. Običajno se simptomi pojavijo že v nekaj minutah po zaužitju hrane pa do dveh ur.
Prehranska alergija je dokaj redka, saj se pojavlja le pri približno 2,5% populacije. Najpogostejši povzročitelji prehranske alergije so arašidi, brazilski oreščki , mandlji, jajca, ribe, mleko in školjke.

Ko je telo izpostavljeno izvoru prehranske alergije začne tvoriti posebna protitelesa (IgE), s katerimi se »bojuje« proti alergenom prisotnim v tej hrani. Ko naslednjič tovrstno alergeno hrano zaužijemo, telo sproži imunski odziv telesa, ki povzroči sproščanje histamina in drugih kemikalij v telesu. Alergijske reakcije na hrano se lahko bistveno razlikujejo glede na resnost, nekatere pa so lahko tudi usodne.
.
Intoleranca na hrano
Prehranska alergija

• Reakcija je običajno zakasnjena, simptomi lahko nastopijo šele čez nekaj dni
• Lahko ste intolerantni istočasno na več različnih skupin hrane
• Kdor je intoleranten lahko občuti več simptomov, od migren, napihnjenosti, diareje, splošno slabega počutja…
• Prisotnost IgG protiteles lahko zaznamo v krvi

Reakcija je običajno hitra, v roku 2 ur po zaužitju »reakcijske« hrane.
• Telesni IgE imunski sistem se sproži takoj po zaužitju reakcijske hrane.
• Simptomi so sledeči: težave z dihanjem, izpuščaji, izcedek iz nosu, otečenost ter anafilaktični šok, kateri je lahko tudi usoden
 
Cena s svetovanjem - 90€
.